Sałatka jarzynowa, kto jej nie zna,
dyżurna sałatka,
niezastąpiona na świątecznym stole.
W jej skład wchodzą warzywa
proporcjonalnie: marchewka, pietruszka, groszek (i) fasola, seler (korzeń),
ogórek kiszony, jajka gotowane na twardo, ziemniaki, kukurydza, natka
pietruszki lub kopru. Ja dodaję do tego składu pieczarki wcześniej podduszone
na oleju. Całość gotować do miękkości, obrać i drobno pokroić w kostkę. Dodać
majonez, można go wcześniej wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny (wg
własnego upodobania), całość doprawić i dobrze wymieszać. Można też dodać
surową cebulę drobno posiekaną i jabłko. Dobrze smakuje z suszoną bazylią i
oregano albo z zieloną częścią selera (jak ktoś lubi). Zamiast
majonezu można wykorzystać dobry olej albo naturalny jogurt. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz