poniedziałek, 31 grudnia 2018

Sałatka jarzynowa. Kuchnia polska. Tradycje




Sałatka jarzynowa, kto jej nie zna, dyżurna sałatka, 
niezastąpiona na świątecznym stole.


W jej skład wchodzą warzywa proporcjonalnie: marchewka, pietruszka, groszek (i) fasola, seler (korzeń), ogórek kiszony, jajka gotowane na twardo, ziemniaki, kukurydza, natka pietruszki lub kopru. Ja dodaję do tego składu pieczarki wcześniej podduszone na oleju. Całość gotować do miękkości, obrać i drobno pokroić w kostkę. Dodać majonez, można go wcześniej wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny (wg własnego upodobania), całość doprawić i dobrze wymieszać. Można też dodać surową cebulę drobno posiekaną i jabłko. Dobrze smakuje z suszoną bazylią i oregano albo z zieloną częścią selera (jak ktoś lubi).  Zamiast majonezu można wykorzystać dobry olej albo naturalny jogurt. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz