Piernik to tradycyjne ciasto miast hansy (związek miast handlowych Europy Północnej z czasów średniowiecza i początku ery
nowożytnej), będący symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem.
Początkowo piernik był wypiekiem
luksusowym ze względu na koszt importu przypraw korzennych i bakalii. Z czasem
stał się towarem eksportowym, wysyłanym do różnych zakątków świata. Z tego
powodu przemyślano składniki z których był pieczony, dzięki czemu mógł być
długo przechowywany.
Tradycja wypieku przetrwała do dzisiaj. W Polsce znane
są m.in. pierniki, toruńskie, gdańskie i
szczecińskie. Piernik od zawsze byl symbolem dobrobytu i odpowiedniego statusu
społecznego. Prawdopodobnie w XIX w. pojawił się na wsi.
Pierniczki świąteczne nietradycyjne dla miłośników zdrowego
odżywiania
Składniki na ciasto:
· 300g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 (drobno mielonej)
· 1 jajko
· 100g
masła
· 100g miodu (prawdziwego)
· 1
łyżka kakao (ciemnego)
· 1
łyżka ulubionej przyprawy do piernika
· szczypta
proszku do pieczenia
Przygotowanie: masło, miód,
kakao i przyprawę do piernika podgrzać w garnku mieszając do jednolitej masy. Dodać jajko i szybko mieszać uważając żeby się nie ścięło. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ugniatać elastyczne
ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na ok 30 minut. Rozwałkować i wycinać pierniczki. Piec w
temperaturze 180 stopni do
upieczenia. (orientacyjnie ok.15 -20 min.) Gotowe, wystudzone pierniczki można polukrować, albo polać polewą czekoladową, albo
ozdobić wg swojego pomysłu. Gotowe! Smacznego!
Po upieczeniu dobrze jest przechowywać je w szczelnym,
melalowym naczyniu albo w słoiku żeby były miękkie i w miarę kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz