Tradycjyjnie na Święta Bożego Narodzenia
piecze się różnokształtne twarde pierniczki, zdobione lukrem. Piecze się też
pierniki – korzenne ciasta z bakaliami, polewane czekaladą albo posypane
cukrem, pieczone wg róznych przepisów. Od tych najbardziej tradycyjnych
pierników staropolskich tzw. dojrzewających, do wegańskich, dietetycznych dla
fanów zdrowego odżywiania.
Wspólnym składnikiem pierników, dzięki którym są
niepowtarzalnie smaczne i pachnące są przyprawy korzenne i bakalie.
Piernik świąteczny.
Składniki na ciasto:
· 3 jajka
· 250 g masła (kostka)
· 2 łyżki miodu (prawdziwego)
· cukier
do smaku (jeżeli powidła są bardzo słodkie, to bez cukru)
· 3 łyżki kakao (gorzkiego)
· 2 łyżki przyprawy korzennej
· ok.
szklanki powideł śliwkowych
· 400 g mąki orkiszowej drobno zmielonej
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
· 1/2
łyżeczka sody
· szczypta
soli
· garść orzechów włoskich (lub innych), posiekanych i w całości
do piernika z bakaliami – bakalie wg
własnego pomysłu
do piernika ze śliwkami - suszone śliwki
Przygotowanie: w garnku podgrzać masło,
miód, przyprawy, kakao i powidła do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając - nie zagotowywać i nie gotować! Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie połaczyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W dużym
naczyniu ubić jajka (z cukrem) na puszystą masę. Potem wlewać stopniowo rozpuszczoną wcześniej masę, do połączenia się skladników. Całość
wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w rozgrzanym piekarniku do upieczenia
(orientacyjnie godzinę). Gotowe wystudzone ciasto można przekroić na pół i
posmarować powidłami. Dodatkowo można
polać polewą czekoladową i ozdobić orzechami, stsrtą skórką pomarańczową albo zamiast czekolady można posypać
cukrem pudrem albo lukrem.
Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz