piątek, 28 grudnia 2018

Piernik na święta. Tradycje



Tradycjyjnie na Święta Bożego Narodzenia piecze się różnokształtne twarde pierniczki, zdobione lukrem. Piecze się też pierniki – korzenne ciasta z bakaliami, polewane czekaladą albo posypane cukrem, pieczone wg róznych przepisów. Od tych najbardziej tradycyjnych pierników staropolskich tzw. dojrzewających, do wegańskich, dietetycznych dla fanów zdrowego odżywiania. 

Wspólnym składnikiem pierników, dzięki którym są niepowtarzalnie smaczne i pachnące są przyprawy korzenne i bakalie.

Piernik świąteczny. 

Składniki na ciasto:
·         3 jajka
·         250 g masła (kostka)
·         2 łyżki miodu (prawdziwego)
·         cukier do smaku (jeżeli powidła są bardzo słodkie, to bez cukru)
·         3 łyżki  kakao (gorzkiego)
·         2 łyżki przyprawy korzennej
·         ok. szklanki powideł śliwkowych
·         400 g mąki orkiszowej drobno zmielonej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1/2 łyżeczka sody
·         szczypta soli
·         garść orzechów włoskich (lub innych)posiekanych i w całości

do piernika z bakaliami – bakalie wg własnego pomysłu
do piernika ze śliwkami - suszone śliwki

Przygotowanie: w garnku podgrzać masło, miód, przyprawy, kakao i powidła do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając - nie zagotowywać i nie gotować! Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie połaczyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W dużym naczyniu ubić jajka (z cukrem) na puszystą masę. Potem wlewać stopniowo rozpuszczoną wcześniej masę, do połączenia się skladników. Całość wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w rozgrzanym piekarniku do upieczenia (orientacyjnie godzinę). Gotowe wystudzone ciasto można przekroić na pół i posmarować powidłami. Dodatkowo można polać polewą czekoladową i ozdobić orzechami, stsrtą skórką pomarańczową albo zamiast czekolady można posypać cukrem pudrem albo lukrem.
Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz