Składniki:
1 kg kiszonej kapusty, 25 dag białej kapusty cukrowej, 1 kg grzybów np. Pieczarek, cebula, czosnek, przyprawy ziołowe, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka suszonych śliwek.
Przygotowanie: Wszystkie
składniki oprócz kiszonej kapusty pokroić w drobne paski. Grzyby można poddusić
osobno i dodać do półprzygotowanego bigosu. Poddusić z przyprawami do
półmiękkości, dodać kiszoną kapustę, mieszając co jakiś czas, około 5
- 10 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli bigos nie
jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywkę i stale
mieszając dusić go bez przykrycia. Można podawać go bułce
albo w chlebie.
Najsmaczniejszy jest bigos
wielokrotnie odgrzewany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz