środa, 25 lutego 2015

Kuchnia polska - postna. Bigos z grzybami.

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty, 25 dag białej kapusty cukrowej, 1 kg grzybów np. Pieczarek, cebula, czosnek,  przyprawy ziołowe, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka suszonych śliwek.

Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty pokroić w drobne paski. Grzyby można poddusić osobno i dodać do półprzygotowanego bigosu.  Poddusić z przyprawami do półmiękkości, dodać kiszoną kapustę, mieszając co jakiś czas, około 5 - 10 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywkę i stale mieszając dusić go bez przykrycia. Można podawać go bułce albo w chlebie.

Najsmaczniejszy jest bigos wielokrotnie odgrzewany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz