Sernik, to
tradycyjny polski deser, smaczny, korzystny i prosty do wykonania. Wystarczy
odrobina pomysłu i klasyczny sernik mażna modyfikować na niepoliczalną ilość
sposobów i smaków.
Oto przepis na klasyczny sernik:
Masa serowa: ser: 1 kg, jajka: 6 szt., mąka: 2 łyżki, proszek
do pieczenia: 1 łyżeczka, cukier waniliowy, cukier puder do smaku, śmietana: 3
łyżki, masło (nie margaryna!) 50 g (może być chłodne rozpuszczone albo
pokrojona na drobno kostka), ja dodaję jeszcze sok i cedrę z całej
pomarańczy i bakalie.
Ciasto na
spód: ciasteczka maślane: 300 g, roztopione masło: 100 g
Przygotowanie:
Ciasteczka dokładnie rozgnieść, rozpuścić masło, wymieszać
okruchy ciastek z masłem. Wyłożyć nimi dno formy i dobrze ugnieść. Wstawić do
lodówki na pół godziny. Mikserem ubić ser z żółtkami i ze wszystkimi
pozostałymi składnikami wymienionymi dla masy serowej. Białka ubić
osobno na sztywną pianę i wymieszać łyżką (nie mikserem!) z ubitym
serem. Piec max. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wierzch
ciasta można polukrować.
Najlepiej smakuje na zimno następnego dnia.
Modyfikacje sernika zależą oczywiście od składników. Jeżeli
chcemy przygotować sernik owocowy, dodajemy do sera owoce najlepiej całe częściowo miksując,
i (albo) sok owocowy.
do czekoladowego: do masy serowej dodać kakao
i przygotować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę na
polewę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz