środa, 25 lutego 2015

Kuchnia polska - postna. Placki ziemniaczane z cukinią.



Składniki:

kilka ziemniaków, 1 żółtko,  mała cebula, albo czosnek, 3 czubate łyżki mąki pszennej albo drobnych płatków owsianych,  ulubione przyprawy,  łyżka śmietany, można dodać warzywa np. cukinię, słodką paprykę.


Przygotowanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę lub czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przyprawy, żółtko, wsypać mąkę albo płatki owsiane, dodać śmietanę, wymieszać. Odcedzić nadmiar soku. Smażyć na rozgrzanym oleju nieduże, cienkie placki, rumieniąc je z obu stron.

Placki można podawać z sosami jogurtowymi na słono z dodatkiem koperku. Są smaczne i sycące. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz