czwartek, 19 marca 2015

Kuchnia polska. Wielkanocna babka.



    Składniki:
    3 - 3,5 szklanki mąki, 5 dag drożdży świeżych lub suchych (3 opak. po 7 g),  6 żółtek,  1 jajko,  szczypta soli, 1 szklanka letniego mleka, 0,5 szklanki cukru pudru, 125 g roztopionego, chłodnego masła, garść rodzynek,orzechy i inne bakalie, sok z cytryny.

    Przygotowanie: mąkę, drożdże, sól, cukier wymieszać (ze świeżymi drożdżami wcześniej zrobić rozczyn), dodać żółtka i jajko, mleko, sok z cytryny, masło. Zmiksować, do masy dodać orzechy, bakalie i wymieszać. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, wyrobić recznie. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości formy. Znowu przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 170ºC, około 30 - 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
    Można polać lukrem1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.  
    Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz