Składniki:
3 - 3,5 szklanki
mąki , 5 dag drożdży
świeżych lub suchych (3 opak. po 7 g) , 6 żółtek , 1 jajko , szczypta soli , 1
szklanka letniego mleka ,
0,5
szklanki cukru pudru ,
125 g
roztopionego, chłodnego masła ,
garść rodzynek,orzechy
i inne bakalie , sok z cytryny.
Przygotowanie: mąkę, drożdże,
sól, cukier wymieszać (ze świeżymi drożdżami wcześniej zrobić
rozczyn), dodać żółtka i jajko, mleko, sok
z cytryny, masło. Zmiksować, do masy dodać orzechy,
bakalie i wymieszać. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do
podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać,
wyrobić recznie. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką
tartą. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości
formy. Znowu przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości. Piec w temperaturze 170ºC, około 30 - 40 minut.
Wyjąć, ostudzić.
Można polać lukrem: 1
szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.
Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz