Przepis na mazurek, który zawsze się udaje.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 200 g masła, schłodzonego, 2 łyżki śmietany 20%, 1całe jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bakalie, cedra z całej pomarńczy.
Przygotowanie: wszystkie składniki trzeba zmiksować. Ciasto
uformowane w kulę i owinięte folią można włożyć do lodówki na pół
godziny. Po wyjęciu, trzeba rozwałkować i wyłożyć nim
dno formy. Można zostawić część ciasta, żeby
ozdobić dookoła wałeczkami albo listkami. Piec
około 40 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Po wyjęciu
trzeba ostudzić.
Składniki na masę bakaliową:
1,5 szklanki suszonych bakalii, jabłko, gruszka, obrane, pokrojone na
kawałki, sok z cytryny lub pomarańczy do smaku, pół szklanki wody, orzechy, migdały, ulubione kandyzowane
owoce do ozdobienia
Wszystkie składniki trzeba poddusić pod przykryciem, aż owoce
zmiękną, potem zmiksować. Ostudzony mus wyłożyć na upieczony chłodny spód
i ozdobić. Gotowe! Smacznego!
Przepis na mazurek, który zawsze się udaje.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 200 g masła, schłodzonego, 2 łyżki śmietany 20%, 1całe jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bakalie, cedra z całej pomarńczy.
Przygotowanie: wszystkie składniki trzeba zmiksować. Ciasto
uformowane w kulę i owinięte folią można włożyć do lodówki na pół
godziny. Po wyjęciu, trzeba rozwałkować i wyłożyć nim
dno formy. Można zostawić część ciasta, żeby
ozdobić dookoła wałeczkami albo listkami. Piec
około 40 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Po wyjęciu
trzeba ostudzić.
Składniki na masę bakaliową:
1,5 szklanki suszonych bakalii, jabłko, gruszka, obrane, pokrojone na
kawałki, sok z cytryny lub pomarańczy do smaku, pół szklanki wody, orzechy, migdały, ulubione kandyzowane
owoce do ozdobienia
Wszystkie składniki trzeba poddusić pod przykryciem, aż owoce
zmiękną, potem zmiksować. Ostudzony mus wyłożyć na upieczony chłodny spód
i ozdobić. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz