czwartek, 19 marca 2015

Kuchnia polska. Wielkanocne mazurki.

Przepis na mazurek, który zawsze się udaje.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 200 g masła, schłodzonego, 2 łyżki śmietany 20%, 1całe jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bakalie, cedra z całej pomarńczy.

Przygotowanie: wszystkie składniki trzeba zmiksować. Ciasto uformowane w kulę i owinięte folią można włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, trzeba rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Można zostawić część ciasta, żeby ozdobić dookoła wałeczkami albo listkami. Piec około 40 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Po wyjęciu trzeba ostudzić.

Składniki na masę bakaliową:
1,5 szklanki suszonych bakalii, jabłko, gruszka, obrane, pokrojone na kawałki, sok z cytryny lub pomarańczy do smaku, pół szklanki wody, orzechy, migdały, ulubione kandyzowane owoce do ozdobienia
Wszystkie składniki  trzeba poddusić pod przykryciem, aż owoce zmiękną, potem zmiksować. Ostudzony mus wyłożyć na upieczony chłodny spód i  ozdobić. Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz