środa, 18 lutego 2015

Kuchnia polska. Desery. Sernik




Sernik, to tradycyjny polski deser, smaczny, korzystny i prosty do wykonania. Wystarczy odrobina pomysłu i klasyczny sernik mażna modyfikować na niepoliczalną ilość sposobów i smaków. 

Oto przepis na klasyczny sernik:
Masa serowa: ser: 1 kg, jajka: 6 szt., mąka: 2 łyżki, proszek do pieczenia: 1 łyżeczka, cukier waniliowy, cukier puder do smaku, śmietana: 3 łyżki, masło (nie margaryna!) 50 g (może być chłodne rozpuszczone albo pokrojona na drobno kostka), ja dodaję jeszcze sok i cedrę z całej pomarańczy i bakalie.
Ciasto na spód: ciasteczka maślane: 300 g, roztopione masło: 100 g

Przygotowanie:
Ciasteczka dokładnie rozgnieść, rozpuścić masło, wymieszać okruchy ciastek z masłem. Wyłożyć nimi dno formy i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. Mikserem ubić ser z żółtkami i ze wszystkimi pozostałymi składnikami wymienionymi dla masy serowej. Białka ubić osobno na sztywną pianę i wymieszać łyżką (nie mikserem!) z ubitym serem. Piec  max. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wierzch ciasta można polukrować. 

Najlepiej smakuje na zimno następnego dnia.

Modyfikacje sernika zależą oczywiście od składników. Jeżeli chcemy przygotować sernik owocowy, dodajemy do sera owoce najlepiej całe częściowo miksując, 
i (albo) sok owocowy.


do czekoladowego: do masy serowej dodać kakao 
i przygotować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę na polewę 

z polewą karmelową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz